Mercimek Yemeği Nasıl Pişirilir

Yeşil mercimek baklagiller familyasındandır. Sarı, yeşil, kırmızı, kahverengi olmak üzere dört farklı türü vardır. Yeşil mercimek diyabete iyi gelmesiyle ve kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ile bilinir. Yüksek oranda lif içerir, demir ve protein açısından zengindir. Hem lezzeti hem besin zenginliği açısından oldukça fazla tercih edilir. Yeşil mercimeğin aşağıda verilen yemek tarifi; 4 kişiliktir, 20 dakikada haşlanır ve 40 dakikada pişer

 Yeşil mercimek yemeği için gerekli malzemeler;

l 1 adet büyük boy soğan

l 2 diş sarımsak

l 4 çorba kaşığı domates salçası

l 1 çorba kaşığı zeytinyağı

l 1 adet havuç

l 1 adet patates

l 1 su bardağı yeşil mercimek

l 5 bardak su (et suyu)

l Tuz

l Karabiber

l Kırmızı pul biber

l Nane

Sayfalar Karişik2 (2)

 Yeşil mercimek yemeği yapılışı;

 İlk olarak soğanlar ince ince yemeklik olacak şekilde doğranır. 1 diş sarımsak ezerek bir tencerenin içerisine dökülür. Aynı tencereye 4 yemek kaşığı zeytinyağı eklenir ve soğan ve sarımsaklar pembeleşinceye kadar karıştırarak kavrulur.

 Pembeleşinceye kadar kavrulmuş olan soğan ve sarımsakların üzerinde 1 yemek kaşığı domates salçası eklenir ve salçanın konusu çıkana kadar kavurmaya devam edilir. Salça ve soğanlar kavrulmaya devam ederken havuç ve patatesler küp küp olacak şekilde doğranır. Doğranan havuç ve patateslerde karışıma eklenerek 4-5 dakika boyunca kavrulma işlemine devam edilir.

 1 su bardağı yeşil mercimek haşlanır ve suyu süzülür. Önceden haşlanmış olan 1 su bardağı yeşil mercimek ve 5 su bardağı et suyu karışıma ilave edilir. Daha sonra damak zevkine göre, tuz karabiber, kırmızı pul biber, nane ekleyerek yemek tatlandırılır. Yeşil mercimek yemeği kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır ve yeşil mercimekler istenilen kadar iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.

 Sıcak bir şekilde servis edilir. Genellikle yanında patlıcan turşusu ile servis edilir.

 Afiyet olsun.

Makyaj Nasıl Kalıcı Olur? Makyaj Nasıl Kalıcı Olur?

 Mercimek yemeğinin püf noktaları;

 Mercimek yemeğinin daha lezzetli olması için bir mercimekler gece önceden suda bekletilmelidir.

 Mercimeklerin dağılması istenmiyorsa, pişirilmeye başlandığında bir süre beklenmeli ve içerisini az miktarda limon suyu ve sirke eklenmelidir. Mercimekler kaynamaya başladıktan sonra mutlaka kısık ateşe alınmalı ve dibinin tutmasını önlemek için mutlaka aralıklı olarak karıştırılmalıdır.

Editör: Ibrahim Ay