Turşulama Nedir? Turşunun Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Turşulama, yiyeceklerin raf ömrünü korumak veya uzatmak için anaerobik fermantasyon kullanma işlemidir. Bu işlem, yiyeceklerin dokusunu, tadını ve aromasını etkileyerek turşu adı verilen bir yiyecek elde edilmesine neden olur. Turşulama, bozulabilir yiyecekleri aylarca korumaya yardımcı olur. Turşu yapımında, hardal tohumları, sarımsak, tarçın veya karanfil gibi antimikrobiyal özellikleri olan otlar ve baharatlar da kullanılabilir. Eğer turşu yapılacak yiyecek yeterli miktarda nem içeriyorsa, kuru tuz eklenerek turşu suyu da oluşturulabilir.

Karisik Tursu Edit Scaled

Turşunun gerekli asitliği, doğal fermantasyon sırasında oda sıcaklığında laktik asit bakterileri tarafından üretilir. Fermente edilmiş çözeltinin asit seviyesi ve tuz oranı, fermantasyon sıcaklığı gibi faktörler, son ürünün tadı ve aroması üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Güney Asya'da "Achar" olarak bilinen çeşitli turşu çeşitleri bulunmaktadır. Nepalce, Assamese, Bengalce, Hindi, Gujarati ve Urdu dillerinde turşu "achar" olarak adlandırılır. Kannada'da "Uppinakaayi", Marathi'de "Lonacha", Malayalam'da "Uppilittathu" veya "achar", Tamil'de "Oorukai" ve Telugu'da "Ooragaya" olarak adlandırılan bu turşular, başlıca mango, limon, lime, gongura (ekşi yapraklı bir çalı), hindistan cevizi, amla, biber gibi çeşitli meyvelerden ve sebzelerden yapılır. Patlıcan, havuç, karnabahar, domates, acı kavun, yeşil hindistan cevizi, zencefil, sarımsak ve soğan gibi sebzeler bazen kullanılır.

Bu meyve ve sebzeler tuz, baharat ve bitkisel yağ gibi malzemelerle karıştırılır ve nemli olmayan bir ortamda olgunlaşmaya bırakılır.

Turşunun Faydaları Nelerdir ?

1.      Susuzluğu Önler

Makyaj Nasıl Kolay Temizlenir? Makyaj Nasıl Kolay Temizlenir?

Turşu iyi miktarda sodyum ve potasyum içerir. Bu, egzersiz sonrası elektrolitleri geri kazandırarak vücudun susuz kalmasını önler. Pre ve post egzersiz rutinleri için popüler bir seçimdir, ancak aç karnına içmekten kaçının.

2.      Kas Kramplarını Hafifletmeye Yardımcı Olur

Turşuda bulunan sirke ve kalsiyum klorür, vücut tarafından sodyum ve potasyumun daha kolay emilmesini sağlar. Turşu, teknik olarak bir tuz suyudur, yani vücudun elektrolitini artırırken, sirke ve kalsiyum klorür kas kramplarını azaltır.

3.      Bağırsak Sağlığına İyi Gelir

Bağırsak sağlığı, vücudun düzgün çalışması için önemlidir. Bağırsak sağlığınızı iyileştirmenin birçok yolu arasında, turşu da bulunur. Turşu, bağırsakta iyi bakterilerin büyümesini ve sağlıklı bir denge sağlar.

4.      Vitamin ve Mineraller Açısından Zengin

Turşu, temel A vitamini ve E vitamini kaynağı olabilir. Zararlı moleküllerden vücudunuzu korumaya yardımcı olan iz elementler içerir. Ancak, daha az tuz ve diğer koruyucular içeren meyve ve sebzeler gibi kaynakları listenize eklediğinizden emin olun.

Kislik Tursu Nasil Yapilir 38A018E0 1373 43A7 Bfbe Bd587D8D4F18

Turşunun Zararları Nelerdir

Turşunun sağlık açısından faydaları sadece ılımlı miktarda tüketildiğinde veya taze hazırlandığında yüksek tuz, yağ ve şeker içeriğini azaltabileceği zaman ortaya çıkar. Ancak bazı faydalarının yanı sıra aşağıdaki sağlık riskleri de bulunmaktadır.

·         Yemek borusu ve mide kanseri riskinin artması: Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve 2009 yılında yayınlanan İngiliz Kanser Dergisi tarafından yapılan çalışmalar, turşu tüketiminin yemek borusu ve mide kanseri riskini artırdığını göstermektedir.

·         Yüksek tuz ve yağ içeriği nedeniyle tansiyon yüksekliği ve kalp hastalıklarını artırır.

·         Turşu tüketiminin ana riski kan basıncını yükseltmesidir.

·         Kan kolesterol seviyelerinin artmasına neden olabilir.

·         Ticari ürünlerden kaçınmak daha iyidir. Turşular, sık sık suyu ile birlikte tüketildiğinde normal yemeklere mükemmel bir arkadaştır ve sebzelerinizi ekşi, acı ve baharatlı bir hale getirmekten sorumludur.

Bu nedenlerden dolayı turşunun tüketim miktarı konusunda dikkatli olun.

Editör: Ibrahim Ay