Zaman Yönetimi Nedir? Zaman Yönetimi Nedir?

Hamilelikte ağırlık taşıma

Birçok anne adayı, hamilelik sırasında ağır yük taşıyabilecek mi diye merak etmektedir. Aile doktorunuzla iletişime geçmeniz en doğrusu olacaktır. Hamilelik sırasında ne zaman ağırlık kaldırmamanız gerektiğini bu içeriğimizde öğrenebilirsiniz.

Hamilelik sırasında ağırlık kaldırmak - güvenli midir?

Hamilelik sırasında pek çok şey hamileliğin nasıl ilerlediğine bağlıdır. Her şey yolundaysa ve hamilelik süreci sağlıklıysa, anne adayının alışveriş yapması için herhangi bir kontrendikasyon yoktur. Hamile kadın için ağırlık kaldırmanın güvenli olup olmadığını jinekoloğunuza sormak en iyisidir. Düşük tehdidi veya erken doğum gibi komplikasyonları olan gebeliklerde ağırlık kaldırmak kontrendikedir ve kadının tutumlu bir yaşam tarzı sürmesi gerekir.

Hamile bir kadının kaldırabileceği kilo sayısı konusunda belirli normlar oluşturulmuştur. Ağırlığı 20 kg'a kadar olan nesneleri kaldırmak en yaygın faaliyettir. Hamilelik ne kadar uzun sürerse, o kadar az kilo almaları gerekir.

Https Cdn.gebe.com Uploads 2017 06 Hamilelikte Ağır Kaldırma

Hamilelik sırasında neden ağırlık kaldırmamalısınız?

Çoğu durumda, sağlıklı ve komplikasyonsuz bir hamilelikte kaldırma işlemi kontrendike değildir. Elbette bu bir sağduyu sorunudur. Anne adayı ağır eşya taşımayı gerektiren bir işte çalışıyorsa iş değiştirme veya hastalık izni alma imkanına sahip olmalıdır. Uzmanlar ayrıca eğlence amacıyla ağırlık kaldırmamanızı veya spor salonunda egzersiz yapmanızı önermiyor. Olası komplikasyonları önlemek için hamilelik sırasında karın kaslarının da gerilmemesi gerekir.

Hamilelik sırasında ağırlık kaldırmayı engelleyen koşullar şunlardır:

·         Genital sistemden kanama

·         Erken doğum tehdidi

·         Plasenta previa

·         Amniyotik sıvı sızıntısı

Çoğul gebelikleri ve polidaktilisi olan kadınlar da ağırlık kaldırmaktan kaçınmalıdır. Kaldırma, pelvik tabana baskı uygular ve bu da ilerleyen yıllarda rahim sarkmasına neden olabilir. Pelvik tabandaki gerginlik inkontinansı teşvik edebilir. Ağır kaldırmak kalbinizi zorlayabilir çünkü kalbiniz plasentaya daha fazla kan pompalamak zorunda kalır. Ayrıca ağır ağırlık taşımak bağlarınızı daha da gererek sırt ağrısına neden olabilir.

Hamilelikte ağır kaldırmanın riskleri nelerdir?

Hamilelikte yük kaldırmak her türlü tehlikeyi barındırır. Sırt veya mide ağrısına neden olabilir ve kötüleşebilir. Ayrıca tehlikeli sırt yaralanmalarına da yol açabilir. Bir kadının genital kanama sırasında çok ağır bir nesneyi kaldırması durumunda düşük meydana gelebilir. Aynı durum rahim ağzının kısa olması ve erken doğum riskinin bulunması durumunda da geçerlidir. Çoğu durumda, yiyecek taşımak bu tür komplikasyonlara neden olmaz, ancak ağır alışveriş ağları ve diğer eşyaları taşırken akrabalarınızı veya partnerinizi dâhil etmek iyi bir fikirdir.

Anne adayının kendi durumunda ağırlık kaldırmanın hamileliğin doğru gidişatını ve gelişimini kesinlikle tehlikeye atmayacağı konusunda şüpheleri varsa bunu jinekoloğa sormalıdır. Bir fizyoterapist de size yardımcı olabilir ve daha ağır nesneleri güvenli bir şekilde nasıl kaldıracağınızı gösterebilir.

Hamilelik sırasında karnınızda çekilme hissi oluşursa ne yapmalısınız?

Eğer çok ağır kaldırıyorsanız ve karnınızda ağrı hissediyorsanız ebeniz veya doktorunuzla konuşmanızı öneririz. Ayrıca dinlenmeli ve rahatlamalısınız. Isı aynı zamanda ağrının hafifletilmesine de yardımcı olur. Hamileliğinizin son üç ayındaysanız, destek bantları ağırlığa karşı koymanıza ve sırtınızdaki ve pelvik kaslarınızdaki gerilimi hafifletmenize yardımcı olabilir.

Editör: Ibrahim Ay