Oruç Bozmanın Kefareti

Ramazan ayı Müslümanların en çok beklediği ve son derece mutlu birlikteliklerin, dayanışmanın yaşandığı aydır. Bu ay içerisinde zenginler fakirlere yardım eder, onları doyurur. İnsanlar sevdikleri ile bu aylarda sıkça buluşur. Birbirlerine misafir olurlar, iftar sofraları bereketle kurulur. Dayanışmanın, huzurun, mutluluğun ayı olan ramazanda insanlar kendilerini ibadete adarlar.

Allah için oruç tutar, nefislerine hakim olurlar. Bu sayede büyük sevaplar kazanarak günahlarından arınırlar. Yaptıkları hataların farkına varmak, daha doğru bir yolda ilerlemek için bu ay Müslümanlar için her yıl bir fırsattır. Her yıl 10 gün geriye gelen ramazan ayında bu yıl Nisan ayı boyunca oruç tutulacak.

Oruç

Ramazan ayı dendiğinde hiç şüphesiz akla gelen ilk şey oruç oluyor. İnsanlar bu ayda oruç tutarak Allah’a ibadetlerini gerçekleştiriyorlar. Orucun amacı nefsimize hakim olmak, sabrımızı arttırmak ve yoklukla mücadele eden insanların halinden anlamaktır. Bu sayede zihinsel olarak da kendimizi geliştirmiş, ruhsal olarak rahatlamış oluruz. Ramazanın sonunda gelen bayram ise yaptığımız ibadetlerin karşılığı gibi görülebilir. Peki oruç nasıl tutulur?

Oruç Tutma

Oruç ayı olan ramazanda sağlıklı insanlara oruç tutmak farzdır. Her ayda olduğu gibi bu ayda da olan imsak vakti genellikle ezansız bir şekilde geçilse de ramazanda geçilmez. İnsanlar imsak vaktinden önce sahura kalkar, karınlarını doyururlar. Oruç tutmak için sahura kalkmak yeterli değildir, aynı zamanda ezandan önce niyet getirilmelidir.

Niyetinizi sahura kalkmadan da getirip orucunuzu tutabilirsiniz. İmsak ezanı okunduktan sonra akşam ezanına yani iftar vaktine kadar oruç tutulur. Bu süre zarfında vücuda herhangi bir besin takviyesi yapılmaz. Akşam ezanı ile birlikte ise iftar yapılır, oruç açılır.

6 Yaşındaki Çocuğa Dini Eğitim Nasıl Verilir 6 Yaşındaki Çocuğa Dini Eğitim Nasıl Verilir

Oruç Nasıl Açılmalı?

Gün boyunca oruç tutulurken iftara doğru susuzluk ve açlık hissi artmaya başlar. İftar vaktinde ise insanlar bir anda hızlı bir şekilde yemek yemeye başlarlar. Ancak bu durum daha sonrasında midenizde sağlık problemlerine yol açacağı gibi erken tokluk hissine sebep olur. Bu tür durumlar ile karşılaşmamak için orucunuzu şu şekilde açmanız gerekir:

  • Ezanla birlikte ilk olarak birkaç yudum suyunuzu için.
  • Suyunuzun ardından varsa hurma ile besin takviyesi yapın. Yoksa yemek yemeye çorba gibi hafif yemekler ile başlayın.
  • Hafif yemeklerin ardından ana yemeklere geçebilirsiniz fakat mutlaka yavaş yavaş yemelisiniz.
  • Kola gibi asitli içecekleri tüketmek midenizi boş yere şişirir. Bu nedenle ayran, meyve suyu gibi içecekleri tüketmeniz önerilir.

Yukardaki gibi orucunuzu açtığınızda ramazanı sağlıklı bir şekilde geçirirsiniz.

Oruç Bozmanın Kefareti

Oruç tutarken bazı durumlarda oruçlu olduğumuz halde yemek yiyebiliyoruz. Bu durumları 3’e ayırabiliriz. Bunlardan biri oruçlu olduğumuzu unutup yemek yemektir. Bu durumda orucunuz bozulmaz ve herhangi bir kefaret ödemek zorunda kalmazsınız. Bir diğer durum bilerek orucu bozmaktır. Bilerek orucunu bozan biri 60 gün boyunca aralıksız oruç tutmalı ya da bir fakiri 60 gün boyunca doyurmalıdır. 60 fakiri bir günde doyurmak da bir kefarettir.

İstenmeden Orucun Bozulması

Oruç kızlarda adet görülmesi veya insanlarda yaşanan kusma gibi istenmeyen durumlarda da bozulabilir. İstemsiz bir şekilde gerçekleştiği için sadece o gün için kaza orucu tutmanız yeterlidir.

Orucu Neler Bozar?

Orucu neler bozar sorusuna verilecek en net cevap, vücuda alınacak her besin diyebiliriz. Sigara, nargile gibi tütünlü ürünler de buna dahildir. Ayrıca şehvet uyandıran durumlarda da oruç bozulur.

Oruç Tutmamak

Eğer oruç tutmak için niyet getirmediyseniz bunun kefareti tutmadığınız gün kadar kaza orucu tutmaktır.

Editör: EMRE YILMAZ