Oruç En Son Ne Zaman Niyet Edilir?

Ramazanın ayının Müslüman dünyası için bereket ayı olduğu bilinir. Bu ayda insanlar birbirleri ile paylaşım yaparlar. Fakirlere yardım edilir ve zekat verilir. Komşuluklar hatırlanır, küs olanlar barışır. Ramazan geldiğinde ülkemizde bunu hissetmek çok daha kolay oluyor.

Dinine bağlı bir millet olarak gerek reklamlar ile gerek ramazan için yapılan özel organizasyonlar ile gerekse de camilerde yaşanan yoğunluk ile ramazanın geldiği çok net belli oluyor. Bunun yanı sıra tutulan oruçla 11 ayın sultanı olarak tabir edilen ayda nefsimize hakim olmayı öğreniyoruz. Peki oruç nasıl tutulur ve nasıl niyet edilir?

Oruç Tutmak

Ramazan ayı dendiğinde akla ilk gelen oruç olur. Oruçta insanlar oldukça önemli şeylerin farkına varıyorlar. En önemlisi nefsine hakim olmayı başarıyorlar. Oruç aynı zamanda insanların sabrını da arttırır. Oruçlu olan birinin susuzluk ve açlık ile birlikte sinirlenmesi kolay olur.

Akşam namazı nasıl kılınır? Akşam namazı kaç rekattır? Akşam namazı nasıl kılınır? Akşam namazı kaç rekattır?

Agresiflik göstermeden sabırla oruç tutmak gerekir. Bunun için ise niyet edilmelidir. İnsanların geneli oruç tutmak için sahurda kalkarlar. Yemeklerini yerler ve daha sonra “Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya” şeklinde başlayarak niyetlerini getirirler. Niyetin imsak vaktinden önce getirilmesi gerekir. İmsak vaktinde okunan ezandan sonra getirilen niyet kabul edilmez.

Oruç Ne Kadar Sürer?

Son yıllarda yaz aylarına denk gelen oruçla beraber insanlar çalışırken büyük zorluklar yaşıyor. Özellikle susuzlukla mücadele etmek durumunda kalıyorlar. Sürekli aktif olan insanların en çok sordukları soru ise orucun ne kadar sürdüğü oluyor. Oruç ramazan ayı boyunca her gün tutulur.

2022 yılında tutulacak oruç günde ortalama 14 saat sürmektedir. İmsak vakti ile başlayıp, iftar vaktine kadar sürer. İftar vakitleri akşam ezanıyla gelir. Bu sebeple oruç açma saati şehirden şehre değişiklik gösterebilir.

Oruç Nasıl Açılmalı

Gün içerisinde uzun süre aç ve susuz kalan biri iftar vaktini sabırsızlıkla bekler. Akşam ezanı okunduğunda ise hız kesmeden orucunu açar ve seri bir şekilde yemek yemeye başlar. Bu şekilde yemek yendiğinde ise midede rahatsızlıklar oluşur ve erkenden doyulur.

Bu sebeple orucu açarken mutlaka sakin olunmalı ve yavaş yavaş yenmelidir. 10 dakika içerisinde yemeğin tümünü yemek doğru değildir. Gerekirse dinlenerek 30-40 dakika boyunca yemeğinizi yiyin. Bu sayede hem daha rahat hissedersiniz hem de daha sağlıklı beslenirsiniz.

Orucu Bozan Etkenler

Her ramazan ayı geldiğinde televizyonlardaki sahur ve iftar programlarında sıkça duyduğumuz soruların başında orucu bozan şeylerin ne olduğu gelir. Orucu bozan etkenlere baktığımızda şu şekilde maddeleyebiliriz:

  • Besin tüketmek
  • Sigara, nargile gibi ürünleri içmek
  • Adet olmak
  • Kusmak
  • İlaç almak

Her ilaç orucu bozmasa da ağızdan alınan ilaçların tamamının orucu bozduğunu söylemek gerekir.

Orucu Bilerek Bozmak

Herkesin dayanıklılık seviyesi aynı olmadığından bazı insanlar kolaylıkla orucunu bozabiliyor. Fakat oruç bozmanın İslam'da belirli kefaretleri bulunmaktadır. Eğer orucunuzu bilerek bozarsanız 60 gün boyunca aralıksız olarak kaza orucu tutmalısınız.

Orucu İstenmeyen Sebeplerden Dolayı Bozmak

İnsanlar kusma, adet olma gibi elde olmayan nedenlerden dolayı orucunu bozabilir. Bu durumda sadece 1 gün kaza orucu tutmaları yeterlidir.

Orucu Unutarak Yemek Yemek

Oruç tutarken yaşanması doğal olan durumlardan biri oruçlu olduğumuzu unutarak yemek yemektir. Bu durumda orucun bozulup bozulmayacağı gibi sorular ile sık sık karşılaşılır. Eğer oruçlu olduğunuzu unuttuysanız ve bir şeyler tükettiyseniz bu orucunuzu bozmaz. Tükettiğiniz şey ağzınızda iken oruçlu olduğunuz aklınıza geldi ise o an çıkartılmalıdır.

Editör: EMRE YILMAZ