6 Yaşındaki Çocuğa Dini Eğitim Nasıl Verilir

Çocukların küçük yaşta eğitimine başlanması oldukça önem taşımaktadır. Bu eğitimlerden biri de dini eğitimdir. Dini eğitim tıpkı diğer eğitimler gibi oldukça önemli ve gereklidir.

İSLAM FELSEFESİ NEDİR? İSLAM FELSEFESİ NEDİR?

 6 Yaşındaki Çocuğa Dini Eğitim Nasıl Verilir?

 6 yaşındaki bir çocuğa verilen dini eğitimin çok detaylı olmaması gerekmektedir. Fazla detaya inilirse çocuk bunları kavrayamayacak ve anlam karmaşasına yol açılacaktır. Bunun için çok irdelemeden neyin ne olduğu hakkında çocuk bilgilendirilmeye çalışılmalıdır. Çocuğa öncelikli olarak Allah’ın varlığından söz edilmelidir. Allah’ın sonsuz kudret sahibi olduğu ve her şeyden üstün olduğu çocuğa anlatılmalıdır. Ayriyeten kötü şeylerin günah ve iyi şeylerin de sevap olduğu ayrımının da çocuğa öğretilmesinde bir sakınca yoktur. Dünyada iyi şeyler yaptığımız zaman Allah’ın bizi vakti geldiğinde ödüllendireceği de çocuğa anlatılması gerekilen bir başka konudur. Bunun haricinde cennet ve cehennem kavramları da ileriki yaşlarında çocuğa aşılanabilmelidir.

 Çocuklar Dini Eğitim Verilmeye Ne Zaman Başlanmalıdır?

Cocuk Deme2 702X336

 Çocuklara dini eğitimin verilmesi okul öncesi çağdan sonra başlanmalıdır. Çocuklarının aklının bir şeylere erdiği zaman bu dini eğitimden söz etmek daha faydalı olacaktır. Bu yüzden 5-6 yaştan önce çocuklara dini eğitim verilmesi çok doğru bir davranış şekli değildir. Bunun için uygun zaman kollanmalıdır. Çocukların iyiyle kötüyü, doğruyla yanlışı ayırt etmeye başlaması gerekmektedir. Aksi halde verilen bu eğitimin hiçbir yararı olmayacaktır.

 6 Yaşındaki Bir Çocuğa Allah Nasıl Anlatılmalıdır?

6 yaşındaki bir çocuk çok fazla detaylı bilgileri birbiriyle ilişkilendirememekte ve doğru olan bilgiyi zihninde kuramamaktadır. Bunun için dini eğitimin çok fazla derine inilmesine gerek yoktur. Çocuk Allah’ın herkesten üstün olduğunu ve bizim onu göremeyip, onun bizi her zaman gördüğünü bilmelidir. Ve aynı zamanda Allah’ın son söz güç sahibi olduğunu, kötü olan davranışları sevmeyip ve iyi olan davranışlarını ödüllendireceği anlatılmalıdır. Bu bilgi çocuk için yeterli olacaktır. 6 yaşındaki bir çocuk aynı zamanda çok meraklı bir dönemde olduğundan sürekli nedenini sormakta ve sorgulayabilmektedir. Bu da çocuğun ne kadar bilgiyi anlayıp anlamadığına yönelik sizlere ipucu oluşturabilmektedir. Bunlar ışığında çocuğun merakını giderecek kadar yeterli dini eğitimi çocuğa vermeniz gerekmektedir.

Editör: Ibrahim Ay