Orucu Bozan Haller Nelerdir?

Ramazan ayında bir ay boyunca sabahtan akşama kadar belirli saat dilimlerinde bünye aç ve susuz kalıp oruç tutulmaktadır. Fakat bazı durumlar orucu bozmaktadır. Orucu bozan durumlara bakacak olur isek eğer;

Günlük Dualar Nelerdir? Hangi Dualar Ne Zaman Okunamalı? Günlük Dualar Nelerdir? Hangi Dualar Ne Zaman Okunamalı?

Makyaj Yapmak

Makyaj yapmak günlük hayatta normal bir davranıştır. Fakat oruçlu olduğumuz zaman diliminde ruj sürmek oldukça yanlış bir durumdur. Çünkü sürdüğümüz rujların tadı olduğundan dolayı çoğunlukla oruçlu olduğumuz zaman dilimlerinde sürülmez. Ruju sürdüğümüzde oruçlu olduğumuz halde gün boyu dudaklarımızı yaladığımız veya yalamak zorunda kaldığımız zaman rujun tadı bize gelecektir. Ve oruç bozulmuş olacaktır. Fakat onun dışında makyaj yapmakta hiçbir sakınca bulunmamakla birlikte yapılmaması daha uygun görülmüştür.

Regl Olmak

Regl olmak çok zorlu geçen ve aynı zamanda da doğal bir süreçtir. Bu sebeple de oruçlu iken eğer regl olunması durumunda oruç mutlaka bozulmaktadır. Bu yüzden de tekrar bir gün kaza orucunun tutulması gerekecektir. Regl süreci bitene kadar oruç tutulmaz.

Diş Fırçalamak

Oruçlu iken diş fırçalamak yanlış olmakla birlikte orucu bozan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Diş fırçalamak orucu neden bozar dediğimizde ruj gibi diş fırçalarken de macunun tadı ağzımıza gelebileceğinden dolayı orucu bozma riskine sahiptir. Bunun yerine dişlerinizi su yardımıyla çalkalayabilirsiniz. Fakat yine orucun bozulmaması için suyun yutulmaması gerekmektedir. Ve son olarak ise diş fırçalamak yerine misvak kullanılabilir.

Duş Almak

Yine diğer orucu bozan hallerde olduğu gibi bu da orucu bozan davranış şekillerinden biri olabilmektedir. Çünkü serinlemek amacıyla duş alayım diye orucunuzdan olabilirsiniz. Orucu şu şekilde bozar:

Saçınıza dökülen su burunlara gittiğinde, kulakların içine girdiğinde ve son olarak ise birey duş alırken su yuttuysa orucu bozulabilir. Bu yüzden de iftarda sonra duş almak daha doğru bir davranış olacaktır.

Oruçlu Olduğunu Bilerek Yemek Yemek

Bir insan oruçlu olduğunu bildiği halde bilerek yemek yiyor ise orucu bozulmaktadır. Ve 61 gün kefaret orucu tutmak zorundadır. Fakat eğer oruç olduğunu unutarak yemek yediyse birey oruç olduğunu hatırladığında direkt ağzını çalkalamalı ve oruca kaldığı yerden devam etmelidir.

Kan Aldırmak Ya Da Verdirmek

Yine diğer orucu bozan haller gibi kan aldırmak ya da verdirmek de orucu bozan durumlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aşı Olmak Ve İğne Yaptırmak

Ramazan ayında iğne vurdurmak ve aşı olmak sakıncalı bir davranıştır. Orucu tam bozar diyemeyiz. Fakat bozduğu durumlar vardır. Aşı ya da iğnenin oruçlu iken değil de daha çok akşam iftardan sonra vurulması çok daha doğru bir davranıştır. Aşı ya da iğne sağlık açısından vurulsa da baktığımız zaman içerisinde vitamin oranlı ilaçlar ya da birtakım ağrı kesiciler bulunuyor ise bu tür iğneler ve aşılar orucu bozmaktadır.

 

Editör: EMRE YILMAZ