Emziren Annelerin Diyeti Nasıl Olmalıdır?

Yaşanan dokuz aylık hamilelik sürecinde anneler genelde kilo akmaktadır.  Bu dönemde alınan 9-12 kilo civarı normal karşılanmaktadır. Fakat her annenin hamilelik sırasındaki metabolizması farklı olduğu için, bu dönemde alınan kilolar bazen daha fazla olabilmektedir. Hamilelikten sonra ise, bu kilolardan kurtulup hamilelik öncesi kilolara kavuşmak her annenin isteğidir. Anneler böyle düşünürken dünyaya getirdikleri yavrunun da tek besin kaynağı olan anne sütüne ihtiyacı vardır. Anneler bu iki durum karşısında tereddüt yaşamaktadırlar. Diyet yapıldığı zaman anne sütünde azalma olacağı endişesi ve bebeğin ihtiyacını karşılayamayacağı düşüncesi, anneleri diyet yapmaktan çekinir hale getirmektedir. Pekâlâ, anneler emzirme sürecinde diyet yapabilirler mi? Yapabilirlerse nelere dikkat etmelidir? Merak edilenleri yazının içeriğinde bulacaksınız!

Anneler Emzirirken  Diyet Yapabilir mi?

Hamilelik döneminde anne ve bebeğin beslenmesi ne kadar önemli ise, hamilelikten sonra da annenin beslenmesi bir o kadar önem taşır.  Bebeğin bu dönemde de beslenebilesi için anneye ihtiyacı vardır.  Anneler, şekerli ve yağlı gıdalar gibi bazı besinlerin süt artırıcı özeliği olduğunu düşünerek, bu besinleri aşırı şekilde tüketebilmektedir. Alınan bu gıdalar da annenin kilo almasına neden olmaktadır. Şekerli ve yağlı besinlerle beslenilmesi bilinçsiz ve sağlıksız bir beslenme şekli olduğu için anne sağlığına zarar verebilir. Emziren anneler bu konuya dikkat etmelidir.

Yapılan yanlışlardan biri de, hamilelik döneminde aşırı kilolardan sıkılan annelerin doğumdan sonra oldukça katı kilo verme sürecine girmeleridir. Bu durum da sağlıklı ve bilinçli beslenme adına yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Çünkü hamilelik sonrası böyle bir kilo verme sürecine girilmesi, emziren annede kas kayıplarına neden olabilir. Kas kayıplarına bağlı olarak, çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Bu durum, annede süt üretiminin durmasına sebep olabilir. Emziren anneler kilo vermek için hem sağlıklı beslenmeyi, hem de emzirmeyi ihmal etmemelidir. Ayrıca emziren anneler, kendilerine önerilen dengeli ve sağlıklı beslenme önerilerine dikkat etmelidir.

Emziren Anne Diyeti Sut Artiran Zayiflatan Diyet Listesi

Diyet Yaparken Emziren Anneler Nelere Dikkat Etmelidir?

                Öncelikle, emziren kadınlar hamilelik döneminde almış oldukları aşırı kilolardan kurtulmak istiyorlarsa, diyetin uzman bir diyetisyen eşliğinde uygulaması gerekir. Uygulanan bu diyete ”emziren anne diyeti” denir. Fakat uygulanacak diyet her emziren anne için farklı olmalıdır. Çünkü her yapılan diyet kişiye özeldir. Bu diyet, emziren annenin ve bebeğinin özellikleri dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Emziren bir annenin günlük olarak alması gereken kalori miktarı en az 2.000 kaloridir.  Hazırlanacak olan diyet programlarında bu hususa dikkat edilmelidir. Daha düşük kalori ile beslenen annenin çocuklarında, alması gereken temel besinlerde sıkıntı yaşanabilir.

Gebelik sürecinde dikkat edilmesi gerekenler? Gebelik sürecinde dikkat edilmesi gerekenler?

Emziren anneler, diyet yapmak için en az dört ay beklemelidir. Ayrıca bu dönemde annenin, sıklıkla bebeğini emzirmesi, spor ve değişik aktiviteler yapması büyük bir önem taşımaktadır. Yapılan bu faaliyetler emziren annenin emzirme sürecinde sağlıklı bir şekilde kilo vermesine önemli katkılar sağlar.

Editör: Ibrahim Ay