Çocuk Doktoru Nasıl Olunur

Sinomarin Deniz Suyu Nedir, Faydası Nedir? Sinomarin Deniz Suyu Nedir, Faydası Nedir?

Çocuk doktoru ya da bir başka ifade ile çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, bebek ve çocukların tıbbi bakım hizmetini gerçekleştirmekle görevli olan uzman kişilere denir. Çocuk doktorları hastaların tahlil sonuçlarını kontrol etme, tedavi için plan oluşturma gibi görevleri vardır.

22 06 2015 004836Cocuk Sagligi 696X539

 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Olabilmek İçin Gereken Koşullar

 Çocuk doktoru olabilmek için belirli şartlar vardır. Kişinin belli bir eğitim aşamalarından geçmesi gerekir. Eğitim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olunması şartı vardır. Üniversitelerin altı yıllık eğitim verdiği tıp fakültelerinden lisans seviyesiyle mezun olma şartı aranır. Bu aşamadan sonra tıpta uzmanlık sınavına (TUS) girilmesi gerekir. Bu sınavdan yeterli derece alındıktan sonra pediatri alanında uzmanlık kazanılır. Dört yıllık uzmanlaşma aşamasından sonra çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olmaya hak kazanılır.

 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarının Görev ve sorumlulukları

 Çocuk doktorlarının birçok görevi mevcuttur. Bu görevlerden bir tanesi, yeni doğan bebeklerin ve çocukların büyüme ve gelişimlerinin kontrol edilmesi ve muayenelerinin düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Bir başka görevi aşı takvimine göre aşıların hazırlanması ve uygulanmasıdır. Bebeklerin ve çocukların fiziki ve zihinsel gelişimlerini desteklemek amacıyla tıbbi bakım programlarının belirlenmesi, hastalıkların tedavi edilmesi ve hastalıkların oluşumunun engellenmesi amacıyla hastalara ilaç vermek ve hastaları aşılamak, ebeveynlere tahlillerin sonuçlarını veya reçetede bulunan tedaviyi anlatmak, hastanın tedavisinin takibini gerçekleştirmek, gerekmesi durumunda başka bir doktordan fikir almak ve hastaları ilgili olan uzmana yönlendirmek, sağlık ile ilgili çalışmalar yapmak, hasta mahremiyetine dikkat etmek, İlgili birimlere sunmak amacıyla doğum, hastalık ve ölüm oranlarına ilişkin raporları hazırlamak, hastalık, diyet, hijyen gibi konularda toplumu bilgilendirmek çocuk doktorlarının diğer görevleri arasındadır.

Cocuk Sagligi

 Çocuk Doktorlarında Bulunması Gereken Özellikler

 Çocuk doktorları, insanlarla yakın iletişim halinde bulunan kişilerdir. Bu nedenle kişinin iletişim becerilerinin güçlü olması gerekir. Aynı zamanda kişi iyi bir dinleyici olmalıdır ve empati yeteneğine sahip olmalıdır. Analitik zekâ becerilerinin gelişmiş olması gerekir. Bu doktorlar genel olarak bebeklerle ve çocuklarla ilgilendikleri için onların korkmalarını ve endişe duymalarını engelleyecek bir tavırda bulunmaları gerekir. Çocuklara dikkatle ve şefkatle davranmaları onlarla iletişimi açısından oldukça önemlidir. Çocuğun sağlık durumundaki gelişmeleri anneye açıkça anlatmalıdır, bu durum anne çocuk arasındaki ilişki açısından önemlidir.

Editör: Ibrahim Ay