ASPİR YAĞI

       Aspir yağı; sarı, turuncu renkleri olan ve papatyagillerden bir bitki olan aspir bitkisinden elde edilen bir yağdır. Üretimi en çok İç Anadolu bölgesinde yapılmaktadır. Kurak bölge üreticilerinin özellikle son yıllarda yüzünü güldüren bir bitki haline gelmiştir. Aspir yağı zeytinyağından sonra doğallığıyla ikinci sırada yer alan bir yağdır. Aspir yağının içerisinde vücudun dengesini sağlayan yüksek oranda linoleik asit ve omega 6 yağ asitleri bulunmaktadır. Piyasada aktarlar ve eczanelerden sıvı veya kapsül olarak rahatlıkla temin edebileceğiniz bir yağdır. Aspir yağını alırken dikkat etmeniz gereken nokta ise saf olup işlenmemiş olmasıdır. Yazımızın devamında bu doğal yağ kullanıldığı takdirde vücudumuza ne gibi katkı sağlar onları öğreneceğiz.

Aspir Yagi Nedir Faydalari Ne Ise Yarar Nasil Kullanilir 1

ASPİR YAĞININ FAYDALARI

·         İçeriğinde bulunan omega 6 sayesinde saçlara parlaklık verir, saç diplerine masaj yapılarak uygulandığında saç köklerini besler ve saçların daha sağlıklı büyümesine yardımcı olur.

·         Kadınların en büyük estetik kaygılarından biri selülit görüntüsüdür. Selülitli bölgeye masaj yaparak uygulandığında selülit görünümünü azalttığı ve selülit oluşumuna engel olduğu bilinmektedir.

·         Eklem, kas ağrılarında ve romatizmal ağrılarda; ağrı olan bölgeye aspir yağıyla yapılan masaj ağrılara iyi gelmektedir.

Kuşburnu yağı nedir? Nerelerde kullanılır? Kuşburnu yağı nedir? Nerelerde kullanılır?

·         Kan şekerini belirli seviyede tutarak diyabete yakalanma riskini azaltır.

·         Kalp hastalıklarına yakalanma ve felç geçirme riskini azaltır.

·         Kolesterolü dengeler.

·         Sindirim sistemini düzenlemede yardımcı bir yağdır. Bu özelliğinden dolayı kabızlık sorunu yaşayanlar için şifa kaynağıdır.

·         Damar sertliğini önlemede yardımcıdır.

·         İçeriğindeki linoleik asit sayesinde yağların parçalanmasına yardımcı olduğundan diyet ve spor eşliğinde tüketimiyle zayıflamada yardımcıdır. Günde bir tatlı kaşığı aç karnına içebilir veya salatalarınıza ilave ederek tüketebilirsiniz.

·         Öksürük, balgam, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Özellikle kış aylarında tüketimi vücut direncinizi arttırmanız açısından önemlidir.

·         Kadınların regl dönemlerindeki adet düzensizliklerinde hormanal dengeyi sağlamada yardımcıdır.

·         İçeriğindeki zengin omega 6 ve diğer asitler sayesinde vücut direncini arttırmaya yardımcıdır.

·         Cilt lekelerinin giderilmesinde ve cilt problemlerin iyileşmesinde faydası bulunmaktadır.

5Efd3B6D45D2A04258B80B40

    Birçok faydasından bahsettiğimiz aspir yağının bunlarla birlikte kullanımında dikkat etmemiz gereken noktaları da bulunmaktadır. Bazı besinlere karşı alerjiniz varsa kronik hastalığınız varsa ve düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa doktorunuza danışmadan kullanmaya başlamayın. Bu tür durumlarda oluşabilecek zararlı etkileri ise şöyle;

-  Alerjik reaksiyonlar

-  Mide bulantısı, kusma, mide ağrısı gibi oluşabilecek mide şikâyetleri

-  Kan basıncını düşürme etkisi olduğundan tansiyonu düşük olan kişilerde daha fazla tansiyon düşmesine sebep olabilir.

-  Aşırı tüketiminden kaynaklı ishal görülebilir.

Editör: Ibrahim Ay