BEBEKLERDE KONAK VE TEDAVİSİ

KONAK NEDİR?

 Bebeklerde görülen ve çok sık rastladığımız saç derisinde sarımsı pullanma olarak bilinen bazen de kızarıklığa sebep olan tabakalardır. Özellikle yeni doğan bebeklerde bu durum bir tabaka halinde görülebilir. Genel anlamda bebeğin sağlık durumunu etkilemeyen bu durum ciltte üretilen yağın (sebum) birikimi sonucunda oluşur.

KONAK NEDEN OLUŞUR?

 Bebekler doğumlarının ardından epey hızlı büyürler. Bu sırada deri altında bulunan yağ bezlerinin çalışmalarında artış görülür. Bu oluşan yağ tabakası ölü deri olarak bebeğin cildine yapışarak “konak” adını verdiğimiz pullanmayı oluşturur.

 Konak oluşumunun nedenlerini sıralayacak olursak:

Hassas Ciltler İçin Önerilen Cilt Bakımı Adımları Nelerdir? Hassas Ciltler İçin Önerilen Cilt Bakımı Adımları Nelerdir?

- Annenin hamileliği boyunca beslenme tarzı

- Genetik yatkınlık

- Bebeğin alerjik yatkınlığı

- Banyo sonrası saçının nemli kalması

- Bebeğin başının sürekli kapatılıp havasız kalması

- Oda sıcaklığının uygun olmaması

- Vitamin eksikliği

bu nedenler  arasında sayılabilir. Sanılanın aksine bu durumun hijyenle alakası yoktur. Konak bazen kaşlara kadar inebilir veya çok nadir olarak vücutlarına, özellikle koltukaltı ve bez bölgelerinde görülür.

 Birkaç güne kadar konak kurur ve kabuksu bir hâl alır. Daha sonra da kendiliğinden dökülür. Önemli bir konu ise bu lekeler ve kabuklar sadece yüzeyseldir. Yani konak acılı bir durum değildir. Sadece huzursuzluk hissine sebep olabilir. Konağı bir nevi yetişkinlerdeki  kepeğe benzetebiliriz.

Bebeklerde Konak Neden Olur 2 1024X1024

BEBEĞİMİN SAÇ DERİSİNİN PULLANACAĞINI NASIL ANLARIM?

 Bebeklerde konak oluşumu ve görüntü olarak farklılık her bebekte aynı değildir. Fakat bazı belirtiler ortaktır. Bunlar:

- Saçlı deride beyaz ve sarımsı pullanma

- Kalın, yağlı ve pullu saç derisi

- Pul pul kepek görünümü

-Saç derisinde zaman zaman kötü koku oluşumu

- Kızarıklık ve kaşıntıya beraber bebekte huysuzluk

BEBEĞİMİN KONAĞINI NASIL TEMİZLERİM?

 Öncelikle bilmeliyiz ki konak bir hastalık değildir. Bu nedenle özel bir tedavisi yoktur. Zamanla kendiliğinden geçmektedir. Sadece bazı durumlarda şiddeti artmışsa ebeveynler bu konuda telaşlanıp çözüm ararlar. Bunun için doktorunuzun da onayıyla beraber uygulayabileceğiniz bazı yöntemler tabi ki var:

-Bunun için konağın bulunduğu yere hafifçe bebek yağı ve özel olarak üretilmiş kremlerle masaj yapıp yumuşata bilirsiniz.

-Yine saç pulların giderilmesi için özel olarak üretilmiş bebek şampuanı ile bebeğinizi yıkayabilirsiniz.

-Kalın kabuklu konaklarda yağlanma ve masajdan sonra yumuşak uçlu kıllı bebek diş fırçası yada tarağıyla bu bölgeyi yavaş yavaş tarayabilirsiniz.

NOT: Konak temizliği yaparken bebeğinizin saçlarında dökülme olması çok normal bir durumdur. Telaşlanmanıza gerek yok. Çünkü bebeğinizin saçları eskisinden daha gür ve sağlıklı olacaktır.

BEBEĞİMDE KONAK NE ZAMAN OLUR?

 Konak, bebeklerde doğum anından itibaren anneden geçen hormonlar ile saç derisinin sebum üretmesi ile olur. Bazı bebeklerde ilk 3 aydan sonra başlar ve 1 yaşına kadar devam eder. Bazılarında 6. Aydan sonra başlayıp kendiliğinden kaybolur. Ama nadirde olsa 1 yaşına kadar sürdüğü gözlemlenmiştir.

Editör: Ibrahim Ay