Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!

                Yaz ayları çocuklara için eğlenceli olduğu kadar beraberinde sağlık sıkıntıları da yaşadıkları bir aydır.  Özellikle havanın sıcak ve su tüketiminin yetersiz olmasın bağlı olarak değişik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle “çocuklarda yaz hastalıklarına dikkat!” edilmelidir.        

Kapak 133240

Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Karşı Öneriler Nelerdir?

                Çocukların yakalandıkları yaz aylarındaki bu hastalıkların, ailenin alabileceği basit önlemlerle önüne geçilebilir. Bu önlemler şunlardır: Yaz aylarında özellikle sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Harcanan sıvı mutlaka deri alınmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı, özellikle kız çocuklarının tüm vücudu ve genital bölgesi tam olarak yıkanmalıdır. Güneş ışınlarının zararlarından korunmak için koruyucu kremler sürülmeli, zorunlu olmadıkça, güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkılmamalıdır. Eğer çıkmak gerekiyorsa şemsiye ve şapka kullanılmamalıdır.

Güneş yanıklarından korunmak için kaliteli güneş yağı ve kremi kullanılmalıdır. Yanık olan kol ve bacaklar, gölgede olmak şartı ile açık bırakılmalıdır. Oluşabilecek enfeksiyonları önlemek için, havuz yerine mümkünse deniz tercih edilmelidir. Havuza girilecekse suyun temiz olduğundan emin olunmalıdır. Yaz aylarında sık görülen ishale karşı sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Dış dünya ile en fazla temas eden ellerin yaz aylarında sık sık yıkanması gerekmektedir. Sağlıklı ve düzenli beslenmeye dikkat edilmelidir. Hayati tehlikelere yol açan haşerelere karşı önlem alınmalıdır.

Çocuklar Yaz Hastalıklarından Nasıl Korunmalıdır?

                Yaz aylarında yapılan etkinlikler çocuğun sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bunlar arasında; seyahat, mekân değişikliği, iklim farklılığı sayılabilir. Bu nedenle bu hastalıklardan koruna yollarının bilinmesi gerekir. Bu korunma yollarından bazıları şunlardır:

·         Sıvı kaybını önlemek için bol miktarda su içilmelidir.

·         Vücudunuzu güneş ışınlarından korumak gerekir.

·         Tatile çıkıldığında beraberine ilk yardım çantası gerekir.

Kuşburnu yağı nedir? Nerelerde kullanılır? Kuşburnu yağı nedir? Nerelerde kullanılır?

·         Vücut temizliğe özen gösterilmelidir

·         Sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir.

·         Olabilecek tehlikelere karşı çocuklar yakından takip edilmelidir.

·         Zararlı haşerelere karşı önlem alınmalıdır.

·         Deniz veya havuza girdikten sonra çocukların ıslanan kıyafetlerini hemen değiştirilmelidir.

·         Uyku düzenine dikkat edilmelidir.

Çocuklarda Yaz Hastalıkları ve Belirtileri

                Yaz aylarında çocukları en fazla olumsuz etkileyen rahatsızlıkların başında, hava sıcaklığına bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Hava sıcaklığı kişiden kişiye farklı etkiler gösterse de yaz aylarında uzun süre doğrudan güneşe maruz kalan çocuklarda şu belirtiler gözlenir: mide bulantısı, baş dönmesi, şiddetli baş ağrısı,   huzursuzluk kusma, , çarpıntı,  yüksek ateş, kas krampları, halsizlik ve bilinç değişiklikleridir.

Thumbs B C E343Ac9450Cc2814A10B2801Ab381626

Çocuklarda Sık Görülen Yaz Hastalıkları Nelerdir?

                Yaz aylarında en sık görülen rahatsızlıkların belli başlı olanları şunlardır; güneş çarpması, yanıklar, isilik, mantar, sıvı yetersizlikleri, kirli suya bağlı enfeksiyonlar, burun kanaması, ciltte oluşan enfeksiyonlar, düşme ve yaralanmaya bağlı travmalardır, ishal, iştahsızlık, pişik, sinek ve böcek sokmaları, idrar yolu enfeksiyonları, dış kulak yolu iltihabı, sarılık, mide bağırsak enfeksiyonlar sayılabilir.

                Sonuç olarak, yaz ayları alınacak basit önlemlerle aileler, çocuk için kâbus olmaktan çıkarıp onların mutluluğuna katkı sağlayabilirler.  Unutmayın! Koruyucu önlemler hem daha kolay hem de daha ekonomiktir.

Editör: Ibrahim Ay