Yıllardan beri Coca Cola markasının İsrail ürünü olup olmadığı tartışılıyor. Ortadoğu'da yaşanan gerginliğin etkisiyle bu konu yeniden gündem oldu. Coca Cola çoğu kişi tarafından İsrail ürünü olarak savunulurken bazı kişiler tarafından da İsrail ürünü olmadığı savunuluyor. Yıllardır kafa karışıklığına şimdi ise siyasi bir karmaşıklığa neden olan bu soruya net bir yanıt aramak önemli hale geldi. Türkiye'de de çoğu vatandaş, Coca Cola markasının İsrail ile ilişkini merak ediyor. Peki Coca Cola İsrail markası mı ve gerçek menşei nedir? İşte detaylar...

Coca Cola Nerenin

Coca Cola İsrail’in Mi? Sahibi Kimdir?

Edinilen bilgilere göre Coca Cola ilk kez John S.  Pemberton tarafından üretildi. Kendi morfin bağımlılığına çözüm arayışında olan Pemberton, kokainli şarap yapmaya çalıştı. Ancak sonradan Coca Cola formülünü geliştirerek yeni bir içecek türü ortaya çıkardı. Coca Cola, ilk başta French Wine Coca olarak satılıyordu. Zamanla bu isim değişti ve günümüzdeki Coca Cola ismini aldı.

Indir-2

Coca Cola Hangi Ülkenin?

Coca Cola'nın resmi sahibi The Coca-Cola Company'dir. Kola fındığı, kafein ve koka yapraklarından elde edilen bu içeceğin ismi de bu bileşenlere dayanır. Coca Cola İsrail üretimi bir içecek olduğu için günümüzde pek çok kişinin tepkisine neden olmaktadır.

Coca Cola İçeriği ve Üretimi

Coca Cola'nın içeriğine dair detaylı bir bilgi henüz yoktur. Zira bu ürünün içeriğindeki detaylar ticari bir olarak senelerdir saklanmaktır. Ancak içeriğini oluşturan ana bileşenlerinden bahsetmek mümkün. İçeriğindeki ana bileşenler rasında kola fındığı, kafein ve koka yaprakları vardır. Dünya genelinde 200'den fazla ülkede üretilen bu içecek farklı pazarlarda farklı formüllerde satılır. Türkiye'de de satılan bu ürün İsrail ürünü olduğu için çoğu kişi tarafından alınmamaktadır.

Coca Cola'nın İsrail ile İlişkisi

Coca Cola’nın İsrail ile ilişkisi şu an dünyada birçok ülke tarafından merak edilmektedir. Menşei İsrail olan bu markanın ilişkisi çok uzun yıllara dayanmaktadır. Şu anda da İsrail sınırları için Coca Cola'nın yerel üretim tesisi vardır. Bu tesis İsrail'de pek çok yere üretim yapar ve dağıtılmasını sağlar. İsrail'de de popüler bir içecek olan Coca Cola dünya genelinde birçok pazarda da yer almaktadır. Bu markanın ürünleri İsrail'den de ithal edilmektedir. İsrail ile yakın ilişkisi olan bu marka, şu an çok fazla tercih edilmemektedir. Sebebi ise halen devam etmekte olan Ortadoğu’daki savaşlardır.

Coca Cola’nın Küresel Varlığı

Coca Cola’nın küresel varlığı inkar edilemez. Yıllardır pek çok ülkede üretilen ve üretilmekte olan bu marka İsrail ve Amerika başta olmak üzere pek çok yerde satılmaktadır. Sevilen bir içecek olmasına rağmen İsrail menşeili olduğu için çoğu kişi tarafından satın alınması tercih edilmemektedir. Bu ürün farklı ülkelerde farklı tat ve aromalarda üretilmektedir.

Coca Cola aynı zamanda farklı markaları da tek çatı altında toplamaktadır. Örneğin Coca Cola Light, Coca Cola Zero ve Fanta da bu markanın merkezinde yer almaktadır. Durum böyle olunca İsrail menşeili ürün almayanlar Coca Cola Zero, Coca Cola Light ve Fanta gibi içecekleri de tercih etmemektedir. Zira İsrail’i desteklediği düşünülen markanın şu an İsrail boykotlarına malzeme olması kaçınılmaz oldu.

Güneş patlamasıyla oluşan jeomanyetik fırtınanın radyo sinyallerini geçici devre dışı bırakabileceği uyarısında bulundu Güneş patlamasıyla oluşan jeomanyetik fırtınanın radyo sinyallerini geçici devre dışı bırakabileceği uyarısında bulundu

Coca Cola Helal Mi?

Coca-Cola'nın popülerliği dünya genelinde büyük olsa da İsrail toplumu arasında da farklı görüşler bulunmaktadır. Ürünün helal olup olmadığı konusu zaman zaman tartışmalara neden olmuş, ayrıca İsrail Başbakanı Netanyahu hükümetinin aldığı yargı kararlarıyla ilişkilendirilmiştir. Dolayısıyla helal olup olmadığı da tartışma meselelerinden biridir.

Editör: Burak Özer