Kepek Neden Olur? Kepek Oluşumunu Etkileyen Etkenler Nelerdir?

Kepek Neden Olur?

Her gün omuzlarımızda gördüğümüz pul pul dökülmüş kepek sinirlerimizi bozabilir. Aslında saç derimizdeki hücreler düzenli olarak yenilenmektedir. Saç hücrelerimizdeki yenilenme çok hızlı olduğundan dolayı da kepek oluşmaya başladığını söyleyebiliriz. Fakat bu hızı tetikleyen bazı etkenler bulunmaktadır. Bu etkenlerin ne olduğu hakkında bilgileri bu yazımızın devamında bulabilirsiniz. Dilerseniz siz için hazırladığımız Kepek Neden Olur? Kepek Oluşumunu Etkileyen Etkenler Nelerdir?“ makalemize geçelim.

 

Kepek

Kepek, beyaz veya gri renkte oluşmaktadır. Kepek aslında saç derisinde bulunan ölü deri hücrelerinin bir arada toplanmasının sonuncunda oluşuyor diyebiliriz. Saçınızda ölü deri hücreleri bir şekilde toplanarak, pullar oluşturur. Bu oluşan pullar aslında bir cilt probleminin belirtisidir diyebiliriz.

752X395 Sactaki Kepek Nasil Temizlenir Sacta Kabuklu Kepek Neden Olur Nasil Gecer 1612893380390

Kepek Neden Olur?

Saç bakımı nedir? Nasıl yapılır? Saç bakımı nedir? Nasıl yapılır?

Saçta kepek oluşmasının bir nedeni değil, birden çok nedeni ve sebebi olabilir. Kepek oluşmasına neden olan bazı nedenleri aşağıda madde madde olarak derledik. Kepek neden olur hakkında bilgiler şu şekildedir.

1)      Hava Şartları

Kepek oluşumu kış aylarında daha da fazla artmaya meyillidir diyebiliriz. Saç derisi soğuk kış aylarında, soğuk havalarda kurumaya başladığı için bundan dolayı da pullanmalar artmaktadır. Bu da kepeklenme sorununa neden olmaktadır. Hava şartlarının  kepek oluşmasına etkisi bulunmaktadır.

2)      Saç Bakım Ürünleri

Kişilerin yanlış şampuan kullanmasıyla beraber saç derilerinde kaşıntı, kızarıklık ve kepek başlayabilir. Bunun yanı sıra saçı yanlış şampuanlarla sürekli ve aşırı yıkamak da saç derisinin tahriş olmasına sebep olabilir. Bu yüzden saç bakım ürünlerini seçerken dikkatli olmalıyız. Saç bakım ürünleri de saçta kepek oluşumuna etkileyebilir.

3)      Stres

Çeşitli cilt hastalıklarının oluşma nedenleri arasında stres en üst sıralarda yer alıyor demek pek de yanlış olmaz. Kişilerin stresli olduğu zamanlarda ciltleri de bu durumdan etkileniyor. Kişiler stresli olduğu zaman kişilerin cildi de çeşitli reaksiyonlar göstermeye başlıyor ve bu da kepek oluşmasına etki ediyor. Yani kepek sorunu stres kaynaklıda olabiliyor. Bu yüzden olabildiğince stres yapmamaya özen gösteriniz.

4)      Kuru Cilt

Kuru cilde sahip olan kişilerde kepek sorunu görülme olasılığı diğer kişilerden daha fazladır. Saç derisi de cildimizin geri kalan kısımları gibi kurur ve kepek oluşmasına zemin hazırlar. Cildimizin bu korumalar sonucunda pullanmalar yani kepeklenmeler başlayabilir. Bunun yanı sıra saç derimiz kuruyunca gerilebilir, bu sebepten dolayı da kaşıntı başlayabilir. Kuru cilt sorunu da kepek oluşumunda etkisi bulunmaktadır.

Editör: Ibrahim Ay