Fırlatma töreni İstanbul ve Ankara'daki meydanlardan takip edilebilecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara'daki meydanlara, 'dome çadır' adı verilen dev kubbeli alanlardan planetaryumlar oluşturuldu. Ankara ODTÜ Yerleşkesi'nde bulunan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu'nda görevli uzay mühendisleri ve bilim insanları tarafından astronotun uzay istasyonuna yolculuğu anbean takip edilecek. Fırlatma Töreni saat 23.00'ten itibaren takip edilebilecek.

Fırlatma töreni, bilim merkezlerinde de izlenebilecek, bu merkezlerde atölye çalışmalarından, uzay filmleri gösterimine kadar birçok programa yer verilecek. Fırlatma töreni; Konya Bilim Merkezi, Bursa Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), Bilim Üsküdar, Antalya Bilim Merkezi, Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, Aksaray Bilim Merkezi, Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ile Kayseri Bilim Merkezi'den de izlenebilecek.

Fotoğraf: AA

Nefesler tutuldu... Türkiye ilk insanlı uzay yolculuğunun heyecanını yaşıyor. Ülkemizin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu bu gece Türkiye saatiyle 01.11’de ABD’de yapılacak fırlatma töreniyle başlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve bilim insanlarından oluşan bir heyet, Cumhuriyet tarihinin ilk insanlı uzay görevi için Florida’da gerçekleştirilecek fırlatma törenine katılmak üzere ABD’ye gitti. 

FLORİDA’DAN UZAYA

Gezeravcı’nın Ax-3 uçuşunda birlikte görev alacağı kişiler, ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetleri’nden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına İsveçli Marcus Wandt olarak belirlendi. ABD, Florida’daki fırlatma işlemi 18 Ocak 2024 Perşembe gününün ilk saatlerinde TSİ 01.11’de yapılacak. Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kenetlenme ise 19 Ocak saat 13.15’te gerçekleşecek. Bu adımla, Türkiye’nin 2021’de ilan ettiği Milli Uzay Programı’nın “ilk insanlı uzay misyonu” hedefine ulaşılacak. Gezeravcı’nın ISS’de 14 gün kalıp, 13 kritik deney yapacağı belirtildi.

13 bilim deneyi belirlendi

Adaylar eğitimlerini ABD, Japonya, Almanya ve Türkiye'de gerçekleştirdi.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapılacak 13 adet bilim deneyi belirlendi. Bu deneyler, mikro yer çekimi ve uzay ortamında insan genetiği, insan sağlığı, biyoloji gibi alanlarda yapılacak.

Gezeravcı'ya 3 astronot daha eşlik edecek

Çalışmalar TÜBİTAK Uzay, Axiom Space ve NASA ile koordineli şekilde yürütülecek.

Axiom Space'in, "Ax-3" görevinde Gezeravcı'ya farklı ülkelerden 3 astronot daha eşlik edecek. Bu kişiler, ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına da İsveçli Marcus Wandt olarak belirlendi.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenme 19 Ocak saat 13.15'te

Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenme ise 19 Ocak saat 13.15'te gerçekleşecek. Bu adımla birlikte Türkiye Milli Uzay Programının ilk insanlı uzay misyonu hedefine ulaşacak.

"Kendi uydularımızı fırlatıp yol haritamızı çizeceğiz"

Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, sosyal medyadan paylaşımda bulundu. Türkiye'nin uyduları milli kabiliyetler ile üretebilme imkanına sahip olduğunu söyledi.

Haluk Bayraktar, "İlk kez bir Türk, uzayda bayrağımızı dalgalandıracak. Uzay limanı ve fırlatma kabiliyetimizle Türkiye artık uzayda da bağımsız olacak. Kendi uydularımızı fırlatıp yol haritamızı çizeceğiz" ifadesini kullandı.

Editör: EMRE YILMAZ