Samsung Galaxy Tab S9 FE: Teknik Özellikler ve Fiyatı

Samsung, 2020 yılında bazı ürünlerinin “Fan Edition” modellerini piyasaya sürmeye başladı. O zamandan beri Samsung'un Android tabletleri için yalnızca bir FE modeli gördük, o da 2021 Galaxy Tab S7 FE idi. Ancak Samsung, Galaxy Tab S9 serisini piyasaya sürdükten sonra şimdi de Galaxy Tab S9 FE, Tab S9 FE 5G ve Tab S9 FE Plus'ı piyasaya sürdü.

Bu yazımızda Samsung Galaxy Tab S9 FE hakkında tüm bilgileri özetledik. Bütçe dostu tablet serisi hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Samsung Galaxy Tab S9 FE

Samsung, Galaxy Tab S9 FE serisini 3 Ekim 2023'te piyasaya sürdü. Bu duyuru tarihi olmasına rağmen, tabletlerin 5 Ekim'de seçkin perakende iş ortaklarında genel satışa sunulması planlandı ve piyasaya sürülme tarihi 10 Ekim'de Samsung.com'da başladı.

Temel model, 128 GB depolama ve 6 GB RAM'e sahip model için fiyat:

·        Mediamarkt ve Vatan Bilgisayar da: 9.599 ₺

·        Samsung.com da: 11.999 ₺

Samsung Galaxy Tab S9 FE: Özellikler

Aylardır süren söylentilerden beklendiği gibi Samsung, 5G modeline sahip bir çift FE markalı tableti piyasaya sürdü. Galaxy Tab S9 FE ve FE 5G, Galaxy Tab S9'un küçültülmüş bir versiyonudur. Benzer şekilde Galaxy Tab S9 FE Plus, Galaxy Tab S9 Plus'ın benzer şekilde kesilmiş bir çeşididir. Galaxy Tab S9 FE serisinde Ultra modeli bulunmuyor.

İşlemci

Galaxy Tab S9 FE ailesindeki her üç model de Samsung'un Exynos 1380 çipini içeriyor. Bu, orta sınıf cihazlar için tasarlanmış çip (SoC) üzerindeki 2023 sistemidir. Bu sekiz çekirdekli bir işlemci olmasına rağmen, Galaxy Tab S9 serisinde görünen Galaxy için güçlü Snapdragon 8 Gen 2 ile karşılaştırıldığında sönük kalır. Başka bir deyişle, Android tabletinizle çok fazla ham güce ihtiyacınız varsa, bunu bu FE modelleriyle elde edemeyeceksiniz. Bunun yerine eğlence tüketimi, biraz oyun için yeterince iyi bir tablet olabilir.

Exynos işlemci maksimum 2,4 GHz saat hızına ve ARM Mali-G68 MP5 GPU'ya sahiptir. Tab S7 FE ile karşılaştırıldığında Tab S9 FE, %73 daha yüksek GPU performansıyla %38 daha iyi CPU performansına sahiptir.

Tabletler, microSD yuvasıyla depolama alanını 1 TB'a kadar genişletmenize olanak tanır. Ek olarak her iki modelde de Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6 ve 5G modelinde 5G desteği bulunuyor.

Yazılım ve donanım özellikleri

Kutudan çıkan tabletler Android 13'te çalışıyor. Ayrıca tablet çeşitli yaratıcılık ve üretkenlik araçlarına da sahip. Örneğin tabletlerde GoodNotes, LumaFusion, Clip Studio Paint ve daha fazla uygulama bulunur.

Birlikte verilen S Pen ile bu yazılımları daha verimli kullanabilirsiniz. Bu kalem tablete manyetik olarak bağlanır ve suya ve toza karşı IP68 derecelidir. Ayrıca Galaxy Tab S9 FE serisi, Galaxy Tab S9 aksesuarlarıyla tamamen uyumludur. 

Son olarak, tabletin güç düğmesi parmak izi sensörü işlevini de görür, böylece cihazınızın kilitli olduğundan her zaman emin olabilirsiniz.

Ekran boyutu ve kalitesi

Ekran boyutu her iki cihazda da fazlasıyla yeterli. Tab S9 FE, 10,9 inçlik bir ekrana sahipken Tab S9 FE Plus, 12,4 inçlik ekranıyla biraz daha büyük. Bu ekranlar, Tab S9 FE'nin WUXGA+ (2.304 x 1.440) ekrana ve Plus'ın WQXGA (2.560 x 1.600) ekrana sahip olduğu LCD'lerdir. 

Bu ekranlardaki yenileme hızı sizi uçurmayacak ancak 48Hz'den 90Hz'e otomatik olarak uyum sağlayabiliyorlar. Bu paneller aynı zamanda Samsung'un Vision Booster adını verdiği, ortamınızın ne kadar parlak olduğuna bağlı olarak ekran parlaklığını otomatik olarak ayarlayan özellik ile birlikte geliyor. Paneli temiz tutmak için tabletin yanına bir Galaxy Tab S9 FE ekran koruyucu almalısınız çünkü kutudan çıkmıyor.

Tasarım, renkler ve yapım kalitesi

Pek sürpriz olmasa gerek ama bu tabletler tasarım açısından Galaxy Tab S9'a çok benziyor. Tab S9 FE'nin arkasında tek bir kamera, önde bir kamera, S Pen'i şarj etmek için bir nokta ve her tarafında düz kenarlar var. Boyutlarına gelince, 10,01 x 6,53 x 0,26 inç (25,6 cm x 16,5 cm x 6,6 mm).

İTO Başkanı Avdagiç’ten Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesine ilişkin değerlendirme İTO Başkanı Avdagiç’ten Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesine ilişkin değerlendirme

Plus modeli biraz daha büyüktür ve 11,24 x 7,30 x 0,26 inç ölçülerindedir. Tab S9 FE'den farklı olarak bu modelde biri önde olmak üzere arkada iki kamera bulunuyor. Bunun dışında S Pen için aynı nokta var ve her tarafı düz.

Daha önce de belirtildiği gibi microSD kart için bir bağlantı noktası var. Cihaza bağlanmak veya cihazı şarj etmek için kullanabileceğiniz bir USB-C 2.0 bağlantı noktası bulunmaktadır.

İlginç bir şekilde Galaxy Tab S9 FE serisi de en az ana seri kadar dayanıklıdır. Her üç FE tablet de IP68 derecesine sahiptir; bu, çok daha pahalı olan Galaxy Tab S9, S9 Plus ve S9 Ultra ile aynı derecedir.

Renkler söz konusu olduğunda, yalnızca Bej ve Grafit sunan Galaxy Tab S9'a kıyasla birkaç seçeneğiniz daha var. Toplamda dört renk grubu arasında gri, gümüş, Nane ve Lavanta bulunur.

Pil ömrü ve şarj hızı

Bataryaya gelince, Tab S9 FE de 8.000mAh batarya ve Tab S9 FE Plus da ise 10.090mAh batarya bulunmaktadır. Samsung, bunun 20 saate kadar video oynatımı sağladığını söylüyor. Bu tabletlerin şarj edilmesi bir USB-C kablosuna bağlıdır. Samsung'un Süper Hızlı Şarj teknolojisi sayesinde bir buçuk saatten kısa sürede tam şarja ulaşabileceğiniz söyleniyor.

En yüksek şarj hızlarını görmek için 45W'lık bir duvar şarj cihazına ihtiyacınız olacağını ve kutuda şarj cihazının bulunmadığını unutmayın.

Kamera

Vanilya modelinden başlayarak arka tarafta 8MP birincil kamera bulunur. Bu arada, ön kamera 12MP sensör sunan ultra geniş bir kameradır. Tersine, Plus'ın arkasında 8MP birincil kamera ve 8MP ultra geniş kamera bulunuyor. Öte yandan ön kısım, temel modeldekiyle aynı 12MP ultra geniş açıya sahip.

Samsung Galaxy Tab S9 FE: Özellikler

Teknik özelliklere gelince, hem normal, 5G hem de Plus varyantları için 128 GB ve 256 GB modeller mevcut. Temel model size 6 GB veya 8 GB RAM seçeneği sunarken Plus, 8 GB veya 12 GB RAM sunar.

Samsung Galaxy Tab S9 vs Tab S9 FE: Hangisini satın almalısınız?

Galaxy Tab S9 FE ve Galaxy Tab S9 FE Plus, Tab S9'a daha ucuz bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Bunlar, premium tasarımı karşılayabilen ancak en yüksek performansı umursamayanlar için alınabilecek tabletlerdir. Yani yakacak paranız varsa Galaxy Tab S9 FE Plus'ı da alabilirsiniz. Elbette çok fazla harcama yapmak istemiyorsanız muhtemelen daha iyi seçenek Galaxy Tab S9 FE veya FE 5G olacaktır. Her iki tablet de performans ve özellikler açısından hemen hemen aynı özellikleri sunuyor; en büyük farklar ikinci kamera ve Plus'ın boyutu. Yani seçiminiz ne olursa olsun hiçbir şeyi kaybetmezsiniz.

Hala nakit sıkıntısı çekiyorsanız Galaxy Tab A8 son derece uygun fiyatlı iyi bir alternatiftir.

Editör: Uğur Er