Ketojenik Diyet Hangi Sebzeler Yenir

1921 yılında Russel Wilder tarafından epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılmak için tasarlanan ketojenik diyet günümüzde kilo vermek veya sağlıklı beslenmek amacı ile uygulanmaktadır. Ketojenik diyet; düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içeren besinlerin tüketildiği bir diyet çeşididir. Uzmanlar tarafından oldukça olumlu etkilerinin olduğu iddia edilen bu diyet günümüzde oldukça yaygın şekilde araştırılmaya başlanmıştır.

 Ketojenik Diyet Nasıl Yapılmaktadır?

 Bu diyette kişinin aldığı günlük karbonhidrat oranı önemli ölçüde sınırlandırılmaktadır. Bunun yerine yağ alması sağlanarak karbonhidrattan daha fazla yağ tüketimi amaçlanmaktadır. Vücut az karbonhidrat aldığında ketozis olarak adlandırılan bir metabolik duruma geçmektedir. Bu duruma geçildiğinde vücut enerji olarak yağ yakmaya başlamaktadır. Karaciğerdeki yağlar beynin kullanabileceği enerjiyi üretmektedir.

Ketojenik Beslenme Programi Hakkinda Her Sey Diyetisyen Onayli

 Ketojenik Diyetin Faydaları

 Ketojenik diyet, kan şekeri ve insülinin düşmesine etki ederek genel sağlığa olumlu katkı sağlamaktadır. Aralıklı açlık da denilen yukarıda değinilen yöntem, vücudun ketozise geçmesini kolaylaştırmaktadır. Bu yöntemde kişi 16 saat boyunca besin tüketmemekte, 8 saat beslenmektedir. Bu durum da kişinin organlarının dinlenmesine fayda sağlamaktadır. Uzun süre kalori almayan vücut yağ yakımına geçmektedir. Aynı zamanda bu diyette kişide tokluk hissi oluşturmakta, metabolik rahatsızlıkları azaltmakta ve diyabet hastalığının önlenmesinde önemli katkı sağlamaktadır.

 Ketojenik Diyet Çeşitleri

 Ketojenik diyet; standart ketojenik diyet, döngüsel ketojenik diyet ve hedeflenmiş ketojenik diyet olmak üzere 3 gruba ayrılmaktadır. Standart ketojenik diyet yüzde 10 karbonhidrat, yüzde 20 yağ ve yüzde 70 protein ağırlıklı beslenmeyi içermektedir. döngüsel diyette ise diyet yapılan günler arasına yüksek karbonhidrat alınan günler konulmaktadır. Örneğin 4 gün ketojenik diyet sonrası 3 gün yüksek oranda karbonhidrat alınır ve sonra tekrar 4 gün diyete devam edilir. Bu şekilde bir döngü oluşturulmuş olunur. Hedeflenmiş diyette ise egzersiz yapılmadan önce karbonhidratla beslenme yapılabilmektedir.

Food Recomended On Low Carb Diet Or Ketogenic Diet Royalty Free Image 1013107176 1546025560

 Hangi Sebzeler Yenebilir?

Kuşburnu yağı nedir? Nerelerde kullanılır? Kuşburnu yağı nedir? Nerelerde kullanılır?

 Yukarıda da bahsedildiği gibi bu tür diyetlerde karbonhidrat içeriği yüksek olan kola, bezelye, pirinç, makarna, patates, likör, havuç gibi besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Ancak çilek, dut, Hindistan cevizi, domates, soğan, biber ve tüm yeşil yapraklı sebzeler tüketilebilmektedir. Diyette tüketilen sebzelerin düşük karbonhidratlı sebzeler olduğuna dikkat edilmelidir.

Editör: Ibrahim Ay