Evde keçi sütü sabunu nasıl yapılır? Evde keçi sütü sabunu nasıl yapılır?

Hayvanlar Nasıl Uyur

Her hayvanın uyuma ihtiyacı, uyku süreleri, nasıl ve nerede uyuduğu farklılık gösterir.

 Uykuya ihtiyacı olan canlılar sadece insanlar değildir. Onlar da uykuya en az insanlar kadar gereksinim duyarlar. Binlerce hayvanın uyuma şekli de süresi de insanlardaki gibi değildir. Hepsi kendi türüne göre farklılıklar gösterir. Bazı hayvanlar gözlerini kapatarak mağaralarında, bazı hayvanlar ağaç dallarına sarılarak, kimisi ayakta, kimi ağaç kovuğunda, kimi suda, kimi karada uyku ihtiyaçlarını gidermektedir.

954Cf0B80Dba5088C2A759A4Ff7C57Cd906Db305

 Hangi Hayvan Kaç Saat Uyur?

 Örneğin bir aslan günde 18-20 saat arası uyuyabilirken, bu süre 24 saate de çıkabilir. Aslanlar uykuya daha fazla gereksinim duyarlar çünkü uyandıklarında avlanmak için diğer canlılara göre de daha fazla enerji harcarlar. Peki ya zürafalar? Uzun boyları yüzünden uzanmaları ve tekrar ayağa kalkmaları çok zordur bu yüzden ayakta uyurlar. 2 ve 4 saat arası uykuyla yetinirler. Gelelim kurnaz olan tilkilere onlar günde 11 saat uyurlar ama kendi inlerinde değil kuyruklarını kendilerine sararlar. Soğuk havadan bu şekilde korunurlar. Koyun günde ancak 4 saat ve dik durur pozisyonda uyur. Uyurken ön ayaklarını altına alır. Bu şekilde uyuması yırtıcı hayvanlardan korunabilmesini veya tehlike anında hızlıca kaçabilmesini sağlar. Günde 10 saat uyuyan dev pandalar geriye kalan zamanlarında yiyecek arar, ava çıkarlar ya da çok sevdikleri bambuları kemirmekle meşgul olurlar. Dev pandalar mükemmel ağaç tırmanıcılarıdır ve çoğunlukla dalların üzerinde dinlenirler.

 Neden Uyuma Hakkındaki Veriler Canlıdan Canlıya Farklılık Gösterir?

 Daha sayamayacağımız tek tek yazamayacağımız bu hayvanlar biz insanlar gibi gecenin gelmesini bekleyerek yataklarına geçerek mışıl mışıl uyumazlar. Gerek biyoloji gerek fizyolojik farklılıklardan dolayı uyuma süreleri de uyuma şekilleri de farklılıklar gösterir. Vahşi doğada hayatta kalabilmeleri için de tedbiri elden bırakmamaları gerekir. Her hangi bir avlanma ya da yaşamlarını tehdit eden durumlarla karşı karşıya kalma ihtimalleri var olduğu için bu uykudan uyandıklarında kendilerine tehdit oluşturan ortamlardan hızla uzaklaşmaları gerekir. Bu Canlılardan kimi mağarasında, kimi ayakta, bir ağaç kovuğunda, dalların arasında, aklımıza gelmeyecek kadar fazla olan seçenekler arasında sezgileriyle güvende olacakları ortamı bulur ve uykuya dalarlar. Vahşi doğada yaşasa da evcil hayvan olsa da bu farklılıklar onların dinlenme, uyuma, enerji toplama sürelerinde farklılık gösterir.

Editör: Ibrahim Ay