Gülçin Santırcıoğlu Kimdir?

İzmirli bir ailenin çocuğu olarak 1977 senesinin 25 Temmuz tarihinde dünyaya gözlerini açan sanatçı etkileyici oyunculuğu ve Türk sanatına sunduğu hizmetlerle tanınmaktadır. Babası İbrahim Santırcıoğlu Manisalı bir tekstilcidir. Annesi Selime Santırcıoğlu ise ev hanımıdır. Gülçin Santırcıoğlu’nun kız kardeşinin adı Elçin’dir. İlk öğretim ve orta öğretimini İzmir’de tamamlayan sanatçı, üniversite hayatında da oyunculuk kariyerine de büyük katkı sağlayan ve pek de bahsetmediği başka bir yeteneği olan sesi sayesinde Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Opera Şan bölümünü kazandı. Üniversitesi bitene kadar çok sevdiği memleketinden ayrılmadı.

5E17180A67B0A90Eb4B07900

İstanbul Sahneleri ve İlk Tecrübeleri

Mezuniyetinin arından İstanbul’a taşınan Santırcıoğlu, Türkiye’nin en prestijli sanatçılarına şan eğitimi veren ünlü eğitmen ve yazar Gül Sabar’ın yanında lisans eğitimlerinde geliştirdiği ses yeteneğini daha da üst seviyeye çıkardı. Gül Sabar gibi deneyimli ve usta bir isimden aldığı şan dersleriyle sesini kontrol konusunda daha da uzmanlaşan sanatçı, Ruhi Su Vakfı’nda şan eğitmenliğine başladı. Bir taraftan öğrencilerine şan eğitimi verirken bir taraftan da İstanbul’un nezih sahnelerinde boy göstermeye başlayan Santırcıoğlu birçok grupta solist olarak sahne aldı. İstanbul’da genişleyen çevresi ve yeteneğiyle dikkatleri üstüne çeken sanatçının ilk film tecrübesini de bu yıllarda kazandı. Ankaralı yönetmen ve senarist Ulaş İnanç’ın 2005 yapımı Türev filminde başrol olarak seyirciler karşısına çıkan Santırcıoğlu ilk filminden başrol oynaması ve rolünün büyüklüğünü kaldırabilmesiyle seyirciye hem şaşkınlık hem de hayranlık duygularını yaşattı. Altın Portakal Film Festivalinde, En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu dallarında ödüller alan film, Gülçin Santırcıoğlu’nun sinema ve dizi kariyerindeki ilk En İyi Kadın Oyuncu ödülünü de kendisine kazandırdı. Yakaladığı bu ivmeyle kariyer basamaklarında yükselmeye devam eden sanatçı sinema sektörüne iki senelik bir ara verirken Aynalar ve Gülpare dizilerinde yardımcı oyuncu olarak televizyon seyircisinin takdirini kazandı. Bu iki dizide de usta isimlerle birlikte oynamak onun sektördeki yerini unutturma riski taşımasına rağmen Santırcıoğlu onlardan kazandığı tecrübeleri 2007 yapımı İzmirli usta yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun unutulmaz üçlemesinin ilk filmi olan Yumurta’da Türk sinema ve dizi sektörünün önemli isimleri Nejat İşler, Ufuk Bayraktar gibi isimlerle seyircinin takdirine sundu. İçinde bulunduğu bütün işler gibi Yumurta filmi de büyük bir başarı yakaladı ve Avrupa Film Festivali’nde 12 dalda aday gösterildi.

109380 1457557274

Hangi Saç Şampuanı Daha İyi? Hangi Saç Şampuanı Daha İyi?

Artık Herkesin Tanıdığı Bir İsim

Özellikle Yumurta gibi önemli bir sanat filminde yer almak ve rolünü başarıyla taşıyabilmesiyle sanat camiasında büyük takdir kazansa da Türkiye’nin her kesiminden insana hitap etmek ve Türk dizi-sinema sektöründe tanıdık simalardan olması yolunda en büyük etki Elveda Rumeli isimli unutulmaz dizi ile oldu. Balkan Harbi öncesinde geçen ve Türkiye’nin yüksek bütçeli tarih dizilerinin belki de ilki diyebileceğimiz eser kendisinden önce yayınlanan TRT yapımı tarih dizileri gibi yalnız bir tarihi gerçeklik anlatmak yerine döneminin halkının neşesini, hüznünü bütün çıplaklığıyla gözler önüne sermişti. Bu farklılıkları ve usta sanatçılardan oluşan kadrosuyla iki sezon boyunca bütün Türkiye halkının ekranlara kilitlenmesini sağlayan dizide Gülçin Santırcıoğlu, Erdal Özyağcılar, Şebnem Dönmez gibi büyük ustalarla başrolü paylaştı. Dönemin diğer genç yetenekleri Berrak Tüzünataç, Filiz Ahmet gibi isimlerin de yükselişine büyük katkı sağlayan dizi Türk sanat tarihine altın harflerle kendini yazdırdı. Kariyerinin sonraki dönemlerinde dizilerde genellikle yardımcı oyuncu olarak boy gösteren sanatçı, yardımcı oyuncu olmanın da başrol kadar mühim olduğunu, üstlendiği rolü her dizide seyirciye hatırlatmayı başarmasıyla bizlere gösterdi. Şu anda başrollerini Afra Saraçoğlu ve Mert Ramazan Demir’in paylaştığı Yalı Çapkını dizisinde İfakat Korhan karakterini canlandıran, Gülçin Santırcıoğlu, dijital platformlarda da Engin Günaydın’ın başrolünde olduğu Azizler ve Andropoz dizisinde karşımıza çıkmıştı.

Editör: Ibrahim Ay