Dondurma Hakkında Bilgi

Dondurma, içinde şeker bulunan meyve suları veya sütten soğutmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlıdır diyebiliriz. Dondurma kelimesinin eş anlamlısı “buzkaymak“ sözcüğüdür. Dondurma el ile veya elektrikli makineler yardımı ile yapılabilir. Bunun yanı sıra dondurma buzdolapları ile de dondurma hazırlanabilir. Ortalama olarak 100 gram dondurma 100 ile 200 arası bir kalori vermektedir.

Dondurma içerdiği A, B, D vitaminleri, kalsiyum, protein, yağ ve fosfor yönünden oldukça zengin bir gıdadır diyebiliriz. Dondurmanın günümüzde artık her çeşidini bulmak oldukça kolaydır. Dondurma günümüze bakıldığında yaz kış tüketilen bir gıdadır. Soğuk bir gıda olduğundan dolayı yaz aylarında tüketimi daha fazladır.

Dondurmalar hakkında bilgiler verdiğimize göre şimdide bazı ülkelere has olan dondurmalar hakkında da özet bir bilgi verelim. Bunlara örnek olarak Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Birleşik Krallık, Alanya, Avustralya ve Türkiye‘dir. Türkiye‘de ünlü olan dondurmanın ismi Kahramanmaraş dondurmasıdır.

The Feast Ice Cream Museum Promote

Dondurma Çeşitleri

Sütlü Ve Krema İçeren Dondurmalar

Bu dondurmalar adından da anlayabileceğimiz gibi temel de özellikle süt ve kremadan yapılmaktadır. Kremsi dondurma sütlü dondurmanın bir çeşididir. Kremsi dondurmalar susuz bir şekilde hazırlanır. Süt ve yumurta / yumurta akı ora da ise bire bir şekildedir.

Meyveli Dondurmalar

Bana Yakışan Saç Modelini Nasıl Bulurum? Bana Yakışan Saç Modelini Nasıl Bulurum?

Meyveli dondurmalar, tamamen sütsüz olarak meyve içeriği ile hazırlanabilmektedir. Talep edilirse kremsi bir kıvam yakalayabilmek için süt ve krema eklemesi yapılabilir. Meyveli dondurma yaparken gerçek  ve taze meyve kullanmak oldukça önemlidir. Bu sayede meyveli dondurmanız daha lezzetli bir tat a ulaşabilir. Narenciye türü meyvelerde kullanılan malzeme en az %10 oranda olmalıdır. Diğer tüm meyvelerde ise en az %20 oranda olması gerekmektedir. Meyveli dondurmalar oldukça tercih edilen bir dondurma çeşididir diyebiliriz.

Colorful Summer Treat Melting Ice Cream Generative Ai 1024X585

Frozen Yoğurt

Frozen yoğurt, dediğimiz dondurma çeşidine aslında dondurulmuş yoğurtta diyebiliriz. Dondurulmuş yoğurt günümüzde artık dondurmaya gerçek bir alternatif sayılabilir. Krema yerine frozen yoğurt ve biraz da süt eklenerek üretilmektedir. Hafif ekşimsi bir tada sahip olan frozen yoğurt dondurmaları özellikle sıcak yaz aylarında bu dondurmaları yiyen kişilere ferahlık vermektedir bu ferahlamadan dolayı frozen yoğurt dondurmaları yaz aylarında birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Editör: Ibrahim Ay