Diyetisyene Gitmek İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?

Zayıflamak için ya da kilo alabilmek için çoğumuzun yaptığı hatalardan birisi, doğrudan bir beslenme uzmanına randevu almaktır. Bu sorunun ana nedeninin ne olduğunu bilmemiz için önce gerekli tetkiklerin yaptırılması, daha sonra beslenme alışkanlığının değiştirilmesi ve düzenli bir programa geçiş sağlanması için uzman bir diyetisyenden randevu almak gerekir.

 Diyetisyenden randevu almadan önce kime başvurulmalıdır?

 Yetersiz beslenme, iştahsızlık, şişmanlama gibi durumların önüne geçilemediğinde, profesyonel bir yardım elinin mutlaka hayatımıza dokunması gereklidir. Tek başına yapılan yanlış şok diyetler, yanlış beslenme ve hareketsizlik beraberinde şişmanlamayı da getirmektedir. Bu yüzden sorunun ana nedenini çözebilmek için önce "Dahiliye" bölümünden randevu almanız gerekmektedir. Çünkü kilo sorunu yaşayan insanların çoğunda; kalp ve damar hastalıkları, metabolizmanın ve ter bezlerinin yeterli derecede çalışmaması, diyabet gibi sağlık sorunları sıkça görülür. Bu sağlık sorunları diyetisyenin uzmanlık alanına girmemektedir. Dahiliye bölümünde yapılacak testler ve uzman doktorun gözetimi altında kilo sorunun nedeni tespit edilmelidir.

Diyetisyene Gitmek Icin Nereye Basvurulur

 Kilo Alma veya Verme Nedenleri Saptanmalı

 Bazı kilo sorunları kişinin yaşadığı hormon bozukluklardan da kaynaklanmaktadır. Eğer kilo sorununuz hormonsal bir nedenden dolayı artıyor ya da azalıyorsa, Endokrinoloji bölümüne yönlendirilmeniz gerekir. Endokrinoloji uzmanında yapılacak hormon testler ile kişinin kilo alma sebebi tespit edilir ve doğru tedavi yöntemi uygulanarak zayıflamanın önündeki engellerin kaldırılması için uğraşılır. Tedavi süreci bittikten sonra kişinin yaşam kalitesini arttırması, kendine güvenini tekrar kazanması, psikolojik olarak iyi hissedebilmesi ve sağlığına kavuşması için ona özel bir beslenme programı yapılması gerekmektedir. İşte tam da burada iyi bir diyetisyenin vereceği kişiye özel program ile kötü alışkanlıklar, hareketsizlik, yanlış beslenme gibi sorunlar da kişinin programa uyması ve azmetmesiyle beraber yavaş yavaş değişim sürecine girilecektir.

 Diyetisyenler ne iş yapar?

 Diyetisyenler, yiyeceklerin insan vücudu üzerindeki etkileri incelerler. Bir diyetisyenin görevine başlayabilmesi için en az 4 yıl üniversite okumuş olması gerekmektedir.

 Diyetisyenler, bireylerin yaşam kalitesini arttırmak için çalışmaktadırlar. Kişilerin kendi bilinçleriyle, isteyerek kötü beslenme alışkanlıklarını değiştirmek amacıyla diyetisyene başvurduklarında, kişiye özel program hazırlanır ve diyetisyen ona çıkacağı bu yolda rehberlik eder.

 Diyetisyenler, besinlerin içerisindeki maddelerin insanlar üzerindeki etkilerine bakarak, kişilerin metabolizmalarını da hızlandıracak diyet programları yazarlar. Ayrıca kişinin alması gereken sıvı ve egzersiz miktarını da belirlerler. Bunu yaparken kişinin herhangi bir besine alerjisi olup olmadığını da araştırmak, diyetisyenin görevlerinden bir tanesidir.

Resim1

 Diyetisyeniniz Rehberinizdir

Yağlı saça ne iyi gelir? Yağlı saça ne iyi gelir?

 Besinlerin kalorisi, değerleri, sağlık açısından yararlı veya zararlı olan tüm yiyecekler yine beslenme uzmanları tarafından incelenirler. Toplumdaki yanlış beslenme şeklini de değiştirmeye ve düzenlemeye çalışır, bilinçlenme için insanları spora ve doğru beslenmeye sevk edici, motive arttırıcı programlar hazırlarlar. Günümüzde diyetisyenliğin bir üst kademesi artık Yaşam Koçluğu olarak anılmaktadır. Fit görünme, zayıflama, yaşam alışkanlıklarını değiştirme, doğru beslenme, motivasyon, spor, egzersiz ve yoga gibi bazı konularda profesyonel bir elden yardım almak isteyen insanlar diyetisyenlere ve yaşam koçlarına başvurmaktadırlar. İyi bir diyetisyen, hayata yeniden başlamanız için size rehberlik edecek, yaşam boyu ideal kilonuzu korumanızı ve sağlıklı bir hayata merhaba demenizi sağlayacaktır.

Editör: Ibrahim Ay