Chia Tohumu Nedir?

Chia tohumları, Meksika ve Guatemala'ya özgü çiçekli chia bitkisinden doğar. Susam tohumlarına çok benzerler.

Chia bitkisi binlerce yıldır Aztekler, Mayalar, İnkalar ve diğer kabileler tarafından yetiştirildi. " Chia " , Maya dilinde " güç " anlamına gelir. Bu kültürlerdeki temel gıdalardan biriydi ve Yerli Amerikalılar için en büyük besin kaynaklarından biriydi. Amerika'da bu kabilelerin ortadan kalkmasıyla birlikte kullanımı da ortadan kalktı.

Ancak  20. yüzyılın başında  popülaritesi yeniden canlandı ve giderek daha fazla insan faydalarını biliyor ve yararlanıyor.

Chia tohumları, cilt bakımı, kilo verme, kolesterol kontrolü, kalp-damar sağlığı, tansiyon kontrolü, diyabet ve sindirim sistemine muazzam yardımı gibi faydaları ve özellikleri ile sağlık üzerindeki etkileri nedeniyle   en öne çıkan süper besinlerden biridir. Ayrıca hipertansiyonu kontrol etmeye, osteoporozu, artriti önlemeye ve doğurganlığı artırmaya yardımcı olurlar. Kanser önleyici potansiyeli gibi diğer faydalar ve sporcular için enerjinin muazzam katkısı,  son yıllarda popülaritesini vurguladı.

Chia Tohumu Nasil Kullanilir

Chia Tohumu Besin Değerleri

Saç Nasıl Fırçalanır? Saç Nasıl Fırçalanır?

USDA'ya göre chia tohumları kolesterol içermez, iyi düzeyde enerji, protein (toplamının neredeyse %17'si), sağlıklı yağlar ve lif sağlarlar. Mineraller içinden, büyük bir kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Ayrıca A, B, C ve E vitaminleri açısından da zengindirler.

Ayrıca vücuttaki serbest radikallerin (örneğin: tütün dumanı veya alkol) seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan büyük bir antioksidan katkısına sahiptirler. Purdue Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, pek çok faydayı da beraberinde getiren Omega-3'ün büyük katkısını ortaya çıkardı.

Chia Tohumunun Faydaları

ü  Kalp Sorunlarını Önler

 Arizona Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, chia tüketiminin iyi kolesteroldeki (HDL) artış ve toplam kolesterol miktarlarındaki azalma ile ilişkili olduğunu belirtmektedir. Chia tohumları, omega-3'ün en zengin bitkisel kaynağı oldukları dikkate alındığında, kalp sağlığı için mükemmel bir besin olarak kabul edilir .

ü  Cilt Bakımı

 Chia tohumları,  yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde cilt hücrelerinin onarılmasına ve hasarın önlenmesine yardımcı olur. Omega-3 katkısı ise cildin nemini korumaya yardımcı olur, cildin kurumasını önler, yaşlanmayı veya kırışık oluşumunu geciktirir. Antiinflamatuar özellikleri sayesinde sivilce tedavisinde de kullanılırlar.

ü  Sindirimi İyileştirir

 Chia tohumlarındaki lifin muazzam katkısı, bağırsak geçişini doğal olarak düzenlemek ve gastrointestinal sağlığı korumak  için mükemmeldir. Ayrıca suyla temas ettiklerinde çimlenir ve sindirim sisteminde sağlıklı bakterilerin büyümesini teşvik eden prebiyotik görevi gören jel benzeri dokulu bir madde oluşturur. Daha tok hissetmemize yardımcı olurlar, böylece fazla yemek yeme ihtimalimizi azaltırlar.

ü  Tip 2 Diyabetin Yönetimi

  Bu süper gıdadaki nişasta ve karbonhidratlar, geleneksel gıdalardan çok daha yavaş salınır, bu da onu , yemeklerden kısa bir süre sonra kan şekerinin yükselmesini önlediğinden tip 2 diyabet hastaları için ideal hale getirir. Şekerlerin kana yavaş salınımı, optimal emilimi sağlar. Sonuç olarak, chia tohumlarının insülin ihtiyacını azaltmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır .

O R G Chia Tohumu 500 G355

ü  Osteoporozu Önler

 Bu tohumların kalsiyum katkısının sütte bulunandan daha fazla olduğu düşünülmektedir. Bor içermezler, bu nedenle kemik sağlığını doğrudan etkileyen kalsiyumun metabolize edilmesine yardımcı olurlar.

ü  Diş Sağlığı

  Kalsiyum, fosfor ve çinko katkıları sayesinde dişlerin sağlıklı kalmasına  ve ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olurlar.

ü  Sporcuların Dayanıklılığını Artırır

 Chia tohumlu bir içecek, şeker tüketimi ile ilgili herhangi bir sorun yaratmadan enerjiyi önemli ölçüde artırır. Ayrıca metabolizmayı harekete geçirmek için çok hizmet ederler.

ü  Kilo Vermeye Hizmet Ederler

 Lif  içeriği ve tokluk hissi veren jel benzeri bir doku veren çimlenmeleri sayesinde harika iştah kontrolcüleridir.

Editör: Ibrahim Ay