Bebeğim Büyürken Onun İçin Nasıl Bir Kitap Seçmeliyim?

Kitap büyülü bir dünyaya açılan muhteşem bir kapıdır. Her şeyin mümkün olduğu, her tecrübenin barındığı, zaman sınırlarına sığmayan her bilginin bulunduğu bir dünyayı kitaplarda bulduğumuz inkâr edilemez bir gerçektir. Ancak bir kitap seçerken her zaman çok önemli bir soru vardır: İyi bir kitabı neye dayanarak seçmeliyiz?

Çocuklara kitap seçmek istediğimizde bu konu daha da önem kazanmaktadır. Bebekleri kitapla tanıştırmak ve onlara kitap okumak erken yaşlardan itibaren, onların beyin fonksiyonlarını geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda kişilik oluşumunu da etkiler. Ancak çocuklar için doğru kitabı seçmek, ebeveyn olarak yüzleşmemiz gereken zorluklardan biridir. Çocuklara kitap seçmek için yaşına göre bazı ipuçları mevcuttur:

Doğumdan 6.aya kadar bebeğiniz için içerikte zıt veya beyaz (tek renk) bir arka planda büyük, parlak ve belirgin resimlere sahip kitapları seçin. Her sayfasında bir tane olacak şekilde basit resimleri olan kitaplara bakın. Karışık, yakın renkler ile küçük resimler bebeğinizin dikkatini çekmeyecektir. Bebekler, yazısı olmayan veya çok az yazı bulunduran resimli kitaplara bakmaktan keyif alacaklardır. Ama aynı zamanda kısa cümleler içeren kitapları da deneyin ve onları bebeğinize okuyun.

1

Bebeklerin dili duyması önemlidir. Çocuk şiirleri bulunduran kitaplar da bu yaş için uygundur. Bu yaştaki bebeğiniz için sert karton kitapları, renkli panelleri ve katlanır sayfaları olan kitapları, kumaş veya yumuşak kitapları deneyin. Bebeğiniz anlamazsa da kitaptaki yazıları ona okuyun.

7 ila 12 aylık bebekler için orta ila büyük boyutlu fotoğraflara ve parlak, çizimlere sahip kitaplar tercih edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz kitaplarda bebeğinizin bildiği nesneler, eylemler ve olaylardan basit çizimler olabilir; örneğin kocaman gözlere sahip hayvanlar veya karakterler bebeğinizin dikkatini çekecektir. Bu yaşta bebekler kitap içeriğini anlamaya başlar ve resimleri kendi dünyalarıyla ilişkilendirebilir. hâlâ resimli kitapları seviyorlar ancak sayfa başına bir satır metin içeren basit hikâyeleri olan kitapları seçebilirsiniz. 7 ila 12 aylık bebeğinize kitaptaki nesneleri, hayvanlar ve karakterleri gösterin ve ona bakmasını sağlayın ve onların ismini söyleyin. Tek seferde bütün kitabı bitiremeyeceğinizi unutmayın. Çocuğunuz kitabı keşfetmeye başlamış, sizde onu izleyerek, dinleyerek ve onaylayarak ilerlemesini destekleyin.

12 ila 18 aylık bebekler için hayvanlar, çocuklar, TV karakterleri gibi tanıdık karakterlerin resimlerini içeren kitapları seçebilirsiniz. Bebeğiniz kitabında artık daha fazla ayrıntı içeren resimler bulunabilir. Bebeğiniz artık şarkılar veya basit hikâyeler içeren kitaplardan keyif alacaktır. Bebeğiniz biraz büyümüş olsa da hala ona sert ve kalın sayfalı kitaplar seçmelisiniz; bebeğiniz henüz sayfaları nazikçe çevirmeyi bilmiyordur! Bebeğinizi kucağınıza alıp ona kitap okuyun. Bebeğiniz kitaplarda gördüğü resimlerle sesleri birleştirecektir. Bazen bebekler sizi taklit ederek tek başına kitaba baktığında sesler çıkaracaktır!

Kitapokuyanbebek

Bana Yakışan Saç Modelini Nasıl Bulurum? Bana Yakışan Saç Modelini Nasıl Bulurum?

19 ila 30 aylık bebekler tanıdık karakterlere sahip kitapları hala seviyorlardır, ancak bilgi, aksiyon ve ayrıntıyla dolu resimlere de ilgi duymaya başlayacaklar. Macera içeren kısa öyküler, neden-sonuç öyküleri ve kurgusal kitapları deneyebilirsiniz. Bebeğiniz için tekrarlanan metinler, ritimli kelimeler ve metne karşılık gelen resimler içeren kitapları deneyin. Bebeğiniz için artık normal kalınlıktaki kâğıt kitaplar alabilirsiniz ancak bol resimli ve biraz metin bulunan kitapları seçtiğinizden emin olun.

Bebeğinize kitap okurken karakterler hakkında konuşun, onları bebeğinizin kendi tecrübeleri ile ilişkilendirin ve eğer bir şarkı okuyorsanız bebeğinize şarkıları tamamlamasına izin verin ve birlikte kitap okumaktan keyif alın.

Editör: Ibrahim Ay